Tweedimensionaal vormen en grafiek

Tweedimensionaal vormen en grafiek 2023-2024André Verzijlbergh

Docent: André Verzijlbergh
Tijd: Woensdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur
Doelgroep: Beginners en gevorderden

Klik hier voor foto’s van het werk van deze groep

Beste cursisten,

Vorig seizoen hebben we kennis kunnen maken met verschillende materialen en technieken, de een wat minder populair dan de andere. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en dat mag ook, want uit een immens aanbod is het ‘t beste de technieken te kiezen die bij je passen.

Dit seizoen verandert er qua materiaalaanbod vrij weinig, hier en daar zal er wel een nieuwe combinatie worden gezocht en dat juichen we alleen maar toe.

Verschillende onderwerpen zijn de revue gepasseerd, onderwerpen uit het dagelijks gebeuren en de kunst- en cultuurgeschiedenis. Dit seizoen duiken we in de wereld van de literatuur en de film. De fotografie is al bijna 200jaar oud, (Joseph Niépce 1826) en de eerste filmvoorstelling, door Edison in 1894, een dikke 120 jaar. De Nipkowschijf werd bedacht in 1883 door de Duitse ingenieur Paul Nipkow. Dit was het prille begin van televisie. Na videobanden, DVD en computer is het aanbod van beeldmateriaal niet meer te stuiten, soms verdrinken we er in, tijd om een stapje terug te doen en ons dit seizoen bezig te houden met het medium: film.

Film

In de filmwereld maakt men gebruik van specifieke termen en begrippen.
Klik hier voor een lijst van filmtermen.

Het zijn nogal wat termen die worden gebruikt in de filmindustrie. Deze keuze heeft alleen te maken met het beeld. Over de muziek, een belangrijk onderdeel van film, gaan we het niet hebben, het beeld is meer dan genoeg.

Jaarplan.

September en oktober:
Allereerst een story- en een moodboard. Korte schetsen van het verloop van het verhaal of een aantal scenes op een rijtje en de plaats waarin een en ander zich afspeelt.
Het ontwerpen van decors, d.m.v. : plattegronden, perspectief, vogelvlucht perspectief, kikvorsperspectief en ruimtelijke tekeningen van rekwisieten in lijn en toon met potlood, houtskool en krijtsoorten. Het papierformaat is vrij, de keuze van verschillende tekenmaterialen hangt af van het formaat.

November en December:
Sfeertekeningen: licht, kleur en ruimte, belichting en atmosfeer. Een combinatie van lijn- en atmosferisch perspectief in kleurpotlood, pastel of vetkrijt.

Januari en februari:
Monologen, dialogen en massascènes. Hierbij ligt de nadruk op de mensuitbeelding. Verschillende materialen en technieken zoals: collage, gelplaten, sjabloneren of een druktechniek.

Maart en april:
Kleding, haardracht, schminck, fantastische mensen en dieren. Verschillende materialen en technieken (zie jan en feb.)

Mei en juni:
Combineren van alle werkstukken, afwerken

Succes!
André

Klik hier voor de materialenlijst.