Tweedimensionaal vormen en grafiek

André Verzijlbergh

Docent: André Verzijlbergh
Tijd: Woensdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur
Doelgroep: Beginners en gevorderden

 • Onderzoek naar de mogelijkheden om te vormen op het platte vlak. De volgende beeldelementen komen aan de orde: voorstelling, lijn, vorm en ruimte, ruimtesuggestie, kleur, licht, compositie.
 • De technieken die worden gebruikt zijn: tekentechnieken, kalligrafie, collage, frottage, sjabloneren, monotype, hoogdruk, diepdruk , vlakdruk, materiaaldruk en bewerkingen met verf.

De grafische technieken worden naast de verschillende andere technieken gebruikt en of gecombineerd.
Schilderen wordt uitgebreid behandeld bij de andere docenten en speelt in deze cursus een ondergeschikte rol.

Deze combinatie van technieken kan aanzetten tot wat minder gangbare werkstukken, vooral bij grafiek is het toeval van grote betekenis, maak daar uitgebreid gebruik van. Wat de onderwerpen betreft; zesduizend jaar kunstgeschiedenis, gebeurtenissen en beelden van deze tijd moeten toch een onuitputtelijke inspiratiebron zijn.

Tip: begin alvast met het verzamelen van allerlei soorten materiaal om collages e.d. te maken.

Heeft u vragen over de inhoud van de lessen, stuur dan een mailtje aan andre@studio76dordt.nl.

Snel naar Materialen
Snel naar Technieken

Lesprogramma 2021/2022

September: Hyperrealisme in potlood.

Stofuitdrukking: het tekenen van organische en geconstrueerde vormen, vegetatie, schelpen, stenen, kleding, schoeisel, gebruiksvoorwerpen e.d. De techniek die wordt gehanteerd is het “Greinen”. Met potloden van verschillende hardheid maak je een draaiende beweging om licht en schaduw weer te geven. Op deze wijze kunnen zeer subtiele tekeningen gemaakt worden.

Oktober: van Ricord naar Hockney

Karikaturen en portretten in kleurpotlood. Ricord was een Franse tekenaar die behoorlijk veel groten der aarde heeft getekend, allemaal te vinden in het : “Grote smoelenboek” de kleine portretten van Hockney zijn weergaloos. Een goede oefening voor het weergeven van portretten met een ander materiaal dan verf.

November : Structuur en textuur in inkt

Opbouw en oppervlakken van stoffen kunnen met verschillende pennen op fijne wijze worden getekend. Weefsels, vlechtwerk, grassen, huid en haar.

December : Frottage

Met houtskool of verschillende krijtsoorten maken we afdrukken van ruwe oppervlakken. We verzamelen zoveel mogelijk verschillende structuren. Deze vellen worden gebruikt om een collage te maken. De onderwerpkeuze is vrij.

Januari: Monotypie

Een veelzijdig medium, waarbij het toeval een grote rol speelt. In dit blok worden verschillende werkwijzen aangeboden. Spontaniteit is het devies!

Februari : Materiaaldruk en sjabloondruk

Verschillende materialen worden in geïnkt en afgedrukt onder de pers. Met karton wordt een drukvorm gemaakt. Verschillende vormen worden op een ondergrond geplakt en afgedrukt. Uit het karton wordt een voorstelling geknipt of gesneden en afgedrukt, hierdoor ontstaat een reliëfdruk.

Maart en april: Hout- en linosnede

In hout of linoleum wordt met diverse gutsen een voorstelling uitgesneden, deze wordt in geïnkt en afgedrukt. Er wordt eerst gewerkt in zwart-wit, waarbij de grijstonen worden verkregen door verschillende arceertechnieken, daarna is het ook mogelijk om met één plaat kleurendrukken te maken. Het procedé vergt veel tijd daarom zijn we daar twee maanden mee bezig.

Mei en juni: Lithografie en combinaties

Lithografie op aluminiumfolie met als bijtende stof niets minder dan Coca Cola. Om het seizoen af te ronden kunnen we in een paar werkstukken combinaties gaan zoeken van de behandelde technieken.

Diepdruk in het algemeen

Het graveren in verschillende metalen en of kunststof kost veel tijd en is in beginsel een lastige techniek om aan te leren. Door het seizoen heen kunnen belangstellenden de benodigde materialen kopen om thuis te oefenen. Het is wel de mooiste lijn die er is, waarvan akte!

Materialen

 • Potlood in verschillende hardheden, van hb tot 6b
 • Kleurpotlood, houtskool, Siberisch krijt, conté in verschillende kleuren, pastel- of vetkrijt
 • Oost indische inkt, kroontjes-,riet- of tekenpen, penselen, kwasten, acrylverf, spuitbus fixatief.
 • Inkten voor grafiek en materiaal voor drukvormen worden verzorgd door de docent en kunnen tegen een gering bedrag aangeschaft worden.

Technieken

 • Collage: een compositie samenstellen uit verschillende soorten papier en andere materialen.
 • Frottage: het afwrijven van een ruwe ondergrond op een stuk papier ook wel rubbing genoemd, de onderdelen kunnen als een collage weer worden samengevoegd.
 • Sjabloneren: een uitgesneden vorm die wordt ingekleurd op een vel, op deze wijze kun je de vorm herhalen.
  Monotype: een glasplaat inrollen met drukinkt, er in tekenen, schrapen, verdunnen e.d. en daarna afdrukken op papier.
 • Hoogdruk: een grafische techniek waarbij de voorstelling verhoogd is, bijv. houtsnede of lino.
 • Diepdruk: een grafische techniek waarbij de voorstelling verdiept ligt, bijv. gravure, houtgravure en ets.
 • Vlakdruk : een grafische techniek waarbij de voorstelling ‘ op’ het oppervlak getekend is, bijv. de litho.
 • Materiaaldruk : een grafische techniek waarbij verschillende materialen, waaronder ook organische worden in geïnkt en afgedrukt.