Aquarelleren

Docent: André Verzijlbergh
Tijd: Vrijdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur
Doelgroep: Beginners en gevorderden

Klik hier voor foto’s van het werk van deze groep.

André Verzijlbergh

Aquarelleren seizoen 2024-2025

Buiten de grenzen

De UNESCO-Werelderfgoedlijst bestaat sinds 1972. Inmiddels hebben 192 lidstaten het verdrag ondertekend en zijn er 1073 plaatsen en bouwwerken in deze prestigieuze lijst opgenomen. Het werelderfgoed is een krachtige oproep om de culturele verscheidenheid te beschermen en de vrede tussen landen en gemeenschappen te bevorderen. Werelderfgoed geeft mensen een gevoel van onderlinge solidariteit, omdat ze deel uitmaken van een enkele wereldomvattende gemeenschap. Elke opgenomen plaats is bijzonder uniek en levert een kostbare bijdrage aan het fantastische mozaïek van de culturele en natuurlijke schoonheid van onze aarde.

In dit seizoen maken we een keuze van verschillende plaatsen en bevolkingsgroepen die in deze plaatsen leven, hun architectuur, leefgewoonten en kleding. Wellicht een boeiend en veelzijdig onderwerp. Het beeldend materiaal wordt, zoals vanouds, weer door mij aangeleverd.

 

September: Nationaal Park Kakadu, Australië

Dit opzienbarende levende cultuurlandschap is al meer dan 50.000 jaar onderhouden door de Bininj /Munguy Aboriginals. Hun diepe spirituele binding met het land gaat ver terug. Rotskunst en archeologische locaties hebben de levenswijze van de jager-verzamelaars uit de Prehistorie tot aan de Aboriginals aangetoond. De bewoners van dit gebied geloven dat in het begin van de schepping de eerste mensen, de Nayahunggi, door het landschap trokken en alles op hun pad deden verrijzen. Zij schiepen de kenmerken van het land, de planten en de dieren en de Aboriginals, die we vandaag de dag kennen, met hun taal, ceremonies, verwantschappen en leefregels.

 

Oktober: De gouden tempel van Dambulla, Sri Lanka

Dit grotklooster met vijf heiligdommen, was 22 eeuwen lang een heilige bedevaartplaats en is het grootste grottencomplex van Sri Lanka. In de 1e eeuw voor Chr. was het uitsluitend een kloostergemeenschap, dit hebben archeologen kunnen vaststellen aan de hand van 80 woningen die gevonden zijn. De veranderingen tot een heiligdom bleven vanaf de 5e tot de 13e eeuw doorgaan.
Het complex bevat 2100 m2 aan muurschilderingen, die volgens de Boeddhistische traditie, overgeschilderd worden zonder de onderliggende schilderingen te verwijderen, dit uit eerbied voor het vorige werk. Sinds de 12e eeuw worden er beelden in het heiligdom geplaatst, op dit moment staan er 157 beelden.

 

November: Donaudelta, Roemenië

Waar de Donau in de Zwarte zee stroomt, ligt de op één na grootste delta van Europa. Het reservaat is erg groot, met talloze zoetwatermeren, die door kanalen worden verbonden. Het reservaat is verdeeld in twaalf habitattypes, meren met rietvelden, overstroomde eilanden, oeverbos met wilgen en populieren, bamboevelden, zand- en modderstranden, natte en droge weiden en op hoge grond bossen. Er zijn ruim 300 vogelsoorten geteld, de belangrijkste zijn de aalscholver en twee verschillende soorten pelikanen. Het is het belangrijkste nog bestaande moerasgebied op de vogeltrekroute tussen oost en west Europa, de Middellandse zee en Afrika.

 

December: De kashba van Algiers, Algerije

Deze kashba is een unieke medina, of islamitische stad, gelegen aan de noordkust van Algerije. De kashba ligt op een van de mooiste plaatsen aan de mediterrane kust met een uitzicht op de eilanden waar in de vierde eeuw voor Chr. de Feniciërs handelsposten hadden opgezet. De kashba bezit oude resten van de citadel, vele moskeeën en Ottomaanse paleizen. Ondanks de verschillende culturen is de gemeenschap zeer hecht. De stad heeft de karakteristieke kronkelende straatjes met veel winkeltjes. Door de handel heeft de kashba een architectuur opgeleverd die uniek is. De rijkdom van deze plaats is ook te zien in de inrichting van de woningen.

 

Januari: Rijstterrassen van de Filipijnse Cordilleras, Filipijnen.

De terrassen van deze streek zijn de belangrijkste levende cultuurlandschappen voor de productie van rijst, een van de belangrijkste voedingsgewassen ter wereld. Ze vertegenwoordigen een agrarisch systeem in een bergachtig gebied dat zorgvuldig gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen. De terrassen zijn de enige monumenten op de Filippijnen die geen sporen vertonen van koloniale inmenging. De Cordilleras hebben zich altijd hevig verzet tegen invloeden van buitenaf. Het aanleggen van de terrassen begon ongeveer 2000 jaar geleden, het is te zien dat de bouwers toen al  veel kennis bezaten over waterbouwkundige systemen.

 

Februari: De Vega archipel, Noorwegen.

Een groep eilanden rondom het eiland Vega, iets ten zuiden van de Poolcirkel. Er zijn bewijzen dat hier vanaf de steentijd mensen wonen. Het is een karig bestaan, de mensen leven van de visserij  en het verzamelen van eiderdons. Er zijn vissersplaatsen, vuurtorens en andere bakens en eiderhuizen waar de eidereenden kunnen nestelen. De eilanders hebben zich in de laatste 1500 jaar aardig kunnen bedruipen met de verkoop van deze producten.

 

Maart: Dal van de benedenloop van de Omorivier, Ethiopië.

 Deze préhistorische locatie in het dal van de Omo, vlakbij het Turkanameer is door het grote aantal fossielen van de Australopithecus van groot belang geweest voor het onderzoek naar het begin van de ontwikkeling van de menselijke evolutie. Er is geen andere plek op aarde waar zoveel verschillende mensachtigen en mensen hebben gewoond. Wellicht was het een kruispunt van vele wegen waar verschillende culturen samenkwamen tijdens hun trektochten naar andere bestemmingen. Bewijzen van oudst bekende technische activiteit zijn hier ook te vinden, ook bevat het gebied veel stenen gereedschap uit het verre verleden.

 

April: Historische steden Malaka en George Town, Maleisië.

Twee opmerkelijke koloniale handels- en havensteden aan de Straat van Malakka, een verbinding tussen de handel van oost en west. Malaka is de oudste stad en ontwikkelde zich als belangrijke haven onder het Maleise sultanaat, de belangen van de stad werden later eerst door de Portugezen en later door de Hollanders vergroot door de handel met China en India. George Town werd groot door de belangen van het Britse rijk in de 19e eeuw. Een mengelmoes van verschillende bouwstijlen is opmerkelijk voor deze twee steden. In Malaka zijn dat regeringsgebouwen, kerken, pleinen en fortificaties. Woningen, pakhuizen en andere zakelijke gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk, staan op de voorgrond in George Town.

 

Mei: Biosfeerreservaat van de monarchvlinder, Mexico.

Een bebost gebied van ongeveer 563 km2 ligt 100 km verwijderd van Mexico Stad Tijdens de trek keren ongeveer een miljard monarchvlinders vanuit de broedgebieden in het noorden naar deze overwinteringsplek in de Mexicaanse bossen van de oyamelspar. In de lente vliegen ze weer terug naar oostelijk Canada. Tijdens deze tochten worden vier generaties vlinders geboren die vervolgens sterven. Een zwerm oranje vlinders die uitvliegt is een spectaculair verschijnsel, het geluid van al deze miljarden klapperende diertjes klinkt als een opkomende regenbui.

 

Juni: Binnen en buiten.

Tijd voor vrije opdrachten aan de hand van stillevens tijdens regenachtige dagen en schilderen op locatie bij zonnig weer, met een drankje natuurlijk.

 

Werkwijze, materialen en gereedschap.

Waterverf is een vluchtig medium, in olie- of acrylverf kun je nog lekker door borstelen, bij aquarel is het een vorm van “Hit and  runtechniek” . Een gulden regel is: dat de eerste opzet droog moet zijn voordat er een tweede laag overheen geschilderd wordt, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen….! Even een aantal handelingen op een rijtje:

  • Opzet in potlood en uitwerking in waterverf eventueel omlijning met inkt of kleurpotlood. Een nauwkeurige manier van werken, veelal gebruikt bij het vervaardigen van illustraties.
  • Het papier nat maken en de verf direct daarna opbrengen, dit geeft boeiende effecten voor een ondergrond met structuren. Deze techniek leent zich uitstekend voor het werken met zout en andere oplosbare stoffen, dit geeft prachtige resultaten.
  • De verf zwaarder opbrengen en daarna wegwassen met water.
  • Het wit in een aquarel wordt bereikt door het openlaten van verschillende delen. Je kunt ook gebruik maken van een afdekvloeistof of later hoogwitten toevoegen met dekwit.
  • Waterverf leent zich ook uitstekend voor het maken van een: “Monotype”, of eenmalige afdruk. Met verf wordt een tekening op een glasplaat gemaakt en direct afgedrukt op papier, dit kan dienen als een ondergrond voor de aquarel.
  • Het gereedschap bestaat uit:  marter- geiten- of runderharen penselen die veel water vasthouden, een Chinese kwast om te wassen en spalters. Sponzen zijn goed te gebruiken als structuurstempels en tandenborstels om te spatten. Verf in napjes of tubetjes, een bordje als palet.
  • Je kunt aquarelleren op aquarelblokken, het papier daarvan is aan alle zijden verlijmd zodat het niet gaat bobbelen tijdens het werken. Als de aquarel droog is kan het papier losgesneden worden. Losse vellen worden nat opgespannen met tape op een multiplexplaat van 10 mm, dat is het stevigst.

Succes !

André