Docent: André Verzijlbergh
Tijd: Vrijdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur
Doelgroep: Beginners en gevorderden
Er komen weer veel onderwerpen aan bod. De tablet heeft ook hier zijn intrede gedaan, een handig apparaat om je eigen voorkeuren aan te geven voor het maken van een aquarel, dus waarom zou je dit medium niet gebruiken? Echter het materiaal dat aangeleverd wordt stimuleert misschien om af en toe eens buiten de gebaande paden te treden, experimenteren blijft spannend, maar je moet er wel lef voor hebben en je vooral niets aantrekken van je omgeving.
Heeft u vragen over de inhoud van de lessen, stuur dan een mailtje aan andre@studio76dordt.nl.
Snel naar Materialen
Snel naar Technieken
Lesprogramma 2022/2023
September: “Wanderlust”
Na de eerste industriële revolutie aan het eind van de 18e eeuw in Engeland en Duitsland trokken veel mensen vanuit het platteland naar de steden op zoek naar beter werk. De stad groeide uit zijn voegen, veel bewoners leefden onder zeer arme omstandigheden. Vervuiling, geen schoon water af en toe een epidemietje en dergelijke. Om de verstedelijking te ontvluchten ging men zwerven door de natuur en zo ontstond de Romantiek met zijn schilderijen, literatuur en programmamuziek. Nu in het Dordts Museum, de landschapschilderkunst in de romantiek, idyllische plekjes met ruïnes, retrotempeltjes en herderinnetjes.
Oktober: de aarde vanuit de hemel
Dit boekwerk van de fotograaf Yann Arthus-Bertrand is waarlijk een prachtig kijkboek. De hele aarde met zijn bevolking is zijn onderwerp. Uitgestrekte natuurgebieden en overbevolkte steden, dorpen en markten. Een flinke bron van inspiratie voor onderwerpen als de aarde zelf en het menselijk handelen.
November: extreem dichtbij
Close-up is door de uitvinding van de fotografie niet meer weg te denken, we schrikken nog steeds als een figuur meer dan levensgroot op het filmdoek verschijnt, een primitieve lichamelijke reactie op de grootte van je belager of prooidier (?) Anthonie van Leeuwenhoek verbaasde zich over de wereld van het kleine en Galilei haalde de maan een beetje dichterbij. De elektronenmicroscoop levert nog spectaculairdere beelden op.
December: portretten volgens de regels, of toch niet?
Portretten in aquarel, vaak een ondergeschoven onderwerp omdat het erg moeilijk is. We nemen de verschillende stromingen; Fauvisten, Kubisten, Expressionisten, Pop-art en de Postmodernen onder de loep om iets verder te gaan dan alleen de huidskleur.
Januari: de vuilnisbelt als inspiratiebron
Aan het ontwerpen van verpakkingen wordt heel veel aandacht besteed om de klant zoveel mogelijk te stimuleren het product te kopen. Nederland speelt de laatste tijd ook een rol in het ontwerpen van verpakkingsmateriaal, maar de Japanners zijn het meest inventief. Op de vuilnisbelt vergaat dit streven naar perfectie, een bron om vergankelijkheid uit te beelden.
Februari: stofuitdrukking
Hoe gedraagt linnen zich op het lichaam, hoe beweegt dunne zijde wanneer men beweegt, is doorzichtige stof ook weer te geven in aquarel. Aan de hand van voorbeelden uit de schilderkunst houden we ons een maandje bezig met stofuitdrukking van kleding.
Maart: beweging in dans en sport
De meer elegantere bewegingen zijn te bekijken in de dans en de sport. In de hedendaagse dans wordt er niet meer gewerkt aan de gewichtloosheid van de dansers door liften en sprongen, het hele lichaam en mimiek en geluid worden tegenwoordig in de strijd gegooid, af en toe letterlijk, om een zo’n groot mogelijke emotionele lading te bereiken. Turnen is een elegantere sport dan rugby, wanneer een beweging wordt bevroren ziet men de enorme spanning en samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het menselijke bewegingsapparaat.
April: microschakelingen
Het draadloze tijdperk is inmiddels al een jaar of twintig aan de gang, het hele elektronische besturingssysteem is feitelijk niet meer waarneembaar voor het blote oog. Wanneer we met de nodige optische middelen inzoomen gaat er letterlijk een microkosmos voor je open, boeiend om waar te nemen hoe de schakelingen overelkaar heen buitelen, net als de synapsen, axon en dendrieten in je hersenen.
Mei: ambacht aan de wand
In de kapitale panden aan de Amsterdamse grachtengordel werden de wanden beschilderd met fresco’s of kocht men beschilderd behang. Landschappen om de kamers groter te laten lijken en vogels, tuinen en beeldengroepen om het ego van de bewoner te vergroten. Onlangs was er in het West Fries Museum in Hoorn een tentoonstelling over dit ambacht. Het schilderen van behang wordt nog steeds beoefend door twee gepassioneerde schilders te vinden op: Snijder-co.nl
Juni: Buitenschilderen
We kunnen bij mooi weer een aantal locaties opzoeken waar we terecht kunnen een mooie gelegenheid om het seizoen af te sluiten.
Nu er weer ruimte is in het atelier kunnen we een paar keer in dit seizoen stillevens opzetten om ook dit onderdeel, het tekenen vanuit een ruimtelijke situatie, te kunnen oefenen.
Materialen
- Marter-, geiten- of runderharen penselen die veel water vasthouden, een Chinese kwast om te wassen en spalters.
- Sponzen zijn goed te gebruiken als structuurstempels en tandenborstels om te spatten.
- Verf in napjes of tubetjes, een bordje als palet. Het palet vooral niet schoonmaken en uitgedroogde tubes niet weggooien maar openknippen en op je palet plakken.
- Aquarelpapier mag niet te licht zijn, gebruik papier van boven de 240 gram, dit om hinderlijk bobbelen te voorkomen. Het papier kan op verschillende manieren worden opgespannen, nat papier trekt strak en geeft een uitstekende ondergrond. Er zijn ook aquarelblokken in de handel, deze zijn rondom verlijmd. In de cursus geef ik een aantal voorbeelden hoe het papier op te spannen.
Technieken
Waterverf is een vluchtig medium, in olie- of acrylverf kun je nog lekker door borstelen, bij aquarel is het een vorm van ‘Hit-and-runtechniek’. Een gulden regel is: dat de eerste opzet droog moet zijn voordat er een tweede laag overheen geschilderd wordt, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen….! Even een aantal handelingen op een rijtje:
- Opzet in potlood en uitwerking in waterverf eventueel omlijning met inkt of kleurpotlood. Een nauwkeurige manier van werken, veelal gebruikt bij het vervaardigen van illustraties.
- Het papier nat maken en de verf direct daarna opbrengen, dit geeft boeiende effecten voor een ondergrond met structuren. Deze techniek leent zich uitstekend voor het werken met zout en andere oplosbare stoffen, dit geeft prachtige resultaten.
- De verf zwaarder opbrengen en daarna wegwassen met water.
- Het wit in een aquarel wordt bereikt door het openlaten van verschillende delen. Je kunt ook gebruik maken van een afdekvloeistof of later hoogwitten toevoegen met dekwit.
- Waterverf leent zich ook uitstekend voor het maken van een: “Monotype”, of eenmalige afdruk. Met verf wordt een tekening op een glasplaat gemaakt en direct afgedrukt op papier, dit kan dienen als een ondergrond voor de aquarel.