André Verzijlbergh

Geeft les op woensdagmiddag en vrijdagmiddag.

Opleiding

Edelsmid en graveur Vakschool Schoonhoven Akte Nht, (2e graads handvaardigheid en tekenen) Mo-A en Mo –B tekenen academie Tilburg.

Beroep

Docent Beeldende vorming, Ckv, (33 jaar) sinds kort pensionado.

Passies

Natuurlijk het teken- en schildervak, grafiek, anders kun je dat nooit overbrengen aan leerlingen. Lesboeren hebben we genoeg en in dit vakgebied moet je gewoon een beetje gestoord zijn. Verdere passies zijn muziek, klassiek en jazz, vooral op snaren. Speelde op mijn veertiende in een operaorkest echter onder grote druk van de popcultuur stapte ik over naar gitaar. Bovendien kwam ik steeds verkeerd uit met  mijn strijkstok dus voor het orkestwerk was ik zeker niet geschikt. Jaren gespeeld in bluesgroep, jazzcombo’s en big band.

Op dit moment probeer ik vioolconcerten van Bach en negentiende eeuwse componisten te spelen, gelukkig met het raam dicht want af en toe is het niet om aan te horen.

Naast het geven van onderwijs heb ik gelukkig nog de tijd en de gelegenheid gehad om mijn eigen werk te doen.Ik maak olieverfschilderijen, aquarellen, kopergravures en andere grafiek en sieraden. In het voorjaar ga ik met een beetje acryl en een plaatje hardboard naar buiten om te schilderen, een medidatief moment in een hectisch bestaan. Naast het praktische werk ben ik een fanatiek lezer van kunst- en cultuurgeschiedenis. Iedere dag heeft 24 uur maar dat is voor mij nog steeds te weinig.  Wat de cursus betreft, ik heb er erg veel zin in om weer eens les te kunnen geven aan volwassenen, omdat ik uit ervaring weet dat ik die kan overspoelen met kennis zonder dat ze lastig worden.  Hier zijn geen ‘leerlingen’ die zeggen: “Goh meneer, dit is misschien uw passie, maar wij hebben nog meer te doen.” Geen ordeproblemen dus.