Rinus van den Boogaart

Rinus (1945) werd geboren in de Zeehavenlaan. Eén van de armste wijken van Dordrecht. “Maar de deurbel moest glimmen om de armoe binnen niet te laten zien” vertelde hij.

Op zijn elfde kreeg hij van zijn vader een Rotring pen, omdat zijn hobby tekenen was, en hij was dertien en een half toen hij moest gaan werken.. Dat was zo in die dagen. Zijn hele leven werkte hij als stukadoor. Maar tekenen en later ook schilderen was zijn passie. Niet vreemd was dat hij als ondergrond voor zijn schilderijen  zogenaamde stukloper gebruikte; rollen afgekeurde prints van jus d’orange pakken papier. Zo’n loper wordt gebruikt om op de vloer te leggen voordat  het stuken begint. Rinus gebruikte stukken daarvan om op heel eigen manier kunstwerken op te maken. De witte, gladde ondergrond bewerkte hij met lijnolie. Daarop verfde hij de olieverf. Een kleur of meerdere kleuren. Dan haalde hij de verf met penseel of andere materialen de verf plaatselijk beetje bij beetje weer weg, zodat daar de witte ondergrond weer zichtbaar werd.

Hier een klein gedeelte van zijn oeuvre. Niet alleen schilderijen in deze techniek. Maar ook op  linnen of gewoon met potlood op papier.