Marian Nugteren

Schilderen in Frankrijk

Ik heb mijn zomervakantie samengesteld aan de hand van schilderwedstrijden. Eerst ben ik in Bretagne geweest en daarna in Aquitaine (dat is een heel ruim gebied rondom Bordeaux). In beide streken worden ieder weekend van half mei tot half september schilderwedstrijden georganiseerd.

Zo’n dag ziet er als volgt uit:

8-12 uur: inschrijving: je moet dan een doek of papier meebrengen en dat laten stempelen, maximaal 50 bij 65 cm , er is dan vaak koffie met iets erbij en de inschrijving is gratis! 8-16 uur: je gaat een plekje zoeken in het betreffende dorp, vaak krijg je een plattegrond of ideetjes mee en dan ga je aan het werk. 15-16 uur: werk inleveren. Als je iets op papier hebt gemaakt krijg je een passe-partout.

Dan volgt het wachten tot de jury klaar is met de beoordeling, maar dat is ook heel gezellig, voor zover je nog geen contacten had gelegd met andere schilders, heb je daar dan de gelegenheid voor. Rond half 6 is dan de prijsuitreiking en daar is meestal een glas wijn bij!

Ik heb heel veel prijzen gewonnen in Aquitaine, daar bestaan die wedstrijden nog niet zolang en doen weinig mensen mee. In Bretagne is het moeilijker om te winnen, daar doen soms bijna 100 mensen mee. Wel heb je veel categorieën. Maar het meedoen op zich heel leuk. Het is een goede manier om in contact te komen met de Fransen en je ontdekt zo ook vaak onbekende schilderachtige plekjes. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Hoewel mijn man niet schildert, vond hij het ook erg leuk. Hij ging dan in die tijd dat ik schilderde bij de andere schilders kijken.