Cursus etsen

Leren etsen? Dat kan bij Studio’76!  Docent Menno van der Weerd geeft regelmatig een cursus etsen bij Studio’76 in Dordrecht.

Ga eens lekker met de handen aan de slag en leer de eeuwenoude techniek van het etsen. Waarschuwing: etsen kan verslavend zijn!

  • Etsplaatje vijlen
    De randen schuin vijlen

Een ets heeft een typisch karakter. Je kunt fijnere lijntjes maken dan met een pen, bredere lijnen aanbrengen van het diepste zwart, lichtere en donkerder afdrukken maken, experimenteren met structuren van papier, stoffen, gaas etcetera. Al werkend ontdek je steeds meer mogelijkheden.

Bijzondere tekenvaardigheid is geen vereiste, het accent van de cursus ligt bij het leren van de basisvaardigheden voor het maken van een etsplaat en het afdrukken daarvan. Het is goed om van tevoren te bedenken wat je wilt gaan tekenen. Dat kan figuratief zijn maar ook bijvoorbeeld een insect of mooi blad van een boom. Zolang de afbeelding maar in lijn weergegeven kan worden.

Tijdens de eerste les wordt gekeken naar voorbeelden om een idee te krijgen wat nu zo typerend is voor een ets. Deze voorbeelden kunnen als inspiratiebron dienen voor de eerste verkenning  van deze mooie techniek.

Menno legt het proces uit: “Het zinken plaatje moet je behandelen voordat je aan de slag kunt. Eerst maak je de plaat krasvrij. Daarna doe je er een waslaag op met behulp van de verwarmingstafel. Vervolgens ga je tekenen met een etsnaald. Na het tekenen doe je het zinken plaatje in een kopersulfaatbad om de lijnen uit te bijten. Vervolgens verwijder je de waslaag en zet je de plaat in de inkt. Na het inkten worden met behulp van de etspers een of meerdere afdrukken gemaakt. Je kunt aan dezelfde ets verder werken of aan een nieuwe ets beginnen.”

Aan de cursus kunnen zowel beginners als gevorderden meedoen.

De cursus wordt bij voldoende belangstelling regelmatig gegeven in het atelier van Studio’76 aan de Rijksstraatweg 62 in Dordrecht, en wordt dan vermeld in het cursusoverzicht.

Voor meer informatie: cursus@studio76dordt.nl